Cegły, ażury i smog

Cegły, ażury i smog


Siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego to mocny (acz dyskretny) architektoniczny akcent na mapie Katowic. Nowoczesny budynek idealnie wtapia się w zastaną tkankę ulicy św. Pawła.

Tradycyjne materiały a nawet działanie smogu na elewacje katowickich budynków zyskały tu nową siłę. Nic dziwnego, że twórcy – Grupa 5 Architekci z Warszawy i BAAS Arquitectes z Barcelony -zbierają za ten projekt nagrody, nawet nominację do tej najważniejszej – nagrody im. Miesa van der Rohe 2019.

fot. Jakub Certowicz (specjalista od fotografowania architektury!)

1 komentarz

  1. Tyle razy przechodziłam obok, i nigdy nie zwróciłam uwagi. Z perspektywy zdjęć wygląda bardzo dobrze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *